Fogalomtár

Aerobik: zenére végzett olyan mozgásprogram, amely a folyamatos terhelés során fejleszti a kardiorespiratorikus állóképességet és az egyes izomcsoportok izolált erejét. Több formáját különböztetjük meg az alapján, hogy milyen más sportág elemeit építi be (pl. dance-, boksz-, stb. aeorbic), vagy az alapján, hogy milyen sportszereket használ fel (Fit ball, stepaerobik, kango, stb.).

Alap Aerobikóra: Klasszikus aerobikóra változatos koreográfiával, az óra végén erősítéssel.

Alakformáló aerobikóra: Egyszerű, jól követhető aerobikóra, ahol a test formálása erő- és állóképességi gyakorlatokkal történik. A magas ismétlési számmal végrehajtott gyakorlatok szálkásítják az izomzatot.

Aerob: Azok a mozgások, amikor a munkavégzés „Oxigén jelenléte” mellett történik. Általában a hosszú ideig (15–30 perc vagy ennél tovább) végzett mozgásokat soroljuk ide, amikor a terhelés intenzitása kisebb, így nem keletkezik oxigénadósságos állapot.

Aerob kapacitás: időegységre eső oxigénfelvétel nagysága.

Aerob teljesítmény: A keringési betegségek ellen; keringési rendszer fejlesztése ciklikus sportágakkal, kardiogépekkel.

Agyhullám: A mai tudomány állása szerint 5 féle agyhullámot különböztetünk meg egymástól. EEG (elektro-enkefalográf) segítségével mérik meg, amely alkalmas az idegsejtek elektromos mintázatának ábrázolására. Herz-ben fejezik ki az agyhullámok aktivitását, amely megmutatja, hogy egy másodperc alatt hány hullámperiódust tesz meg az agyhullám. Delta agyhullám– mélyalvás, önálló tudat, gyógyulás, Théta agyhullám – meditáció, intuíció, memória, Alfa agyhullám – nyugalmi helyzet, relaxáció, vizualizáció, kreativitás, Béta agyhullám – napközbeni állapot, éberség, figyelem, koncentráció, Gamma agyhullám – inspiráció, magas szintű tanulás, tiszta felfogóképesség, fókusz.

Anaerob: jelentése „oxigénnélküliség”. Az ilyen típusú gyakorlatok végzése során a belégzett oxigén hasznosítása nélkül dolgozunk.

Animáció: Eredetileg a rajzfilm figurák életre keltését jelentette, a szabadidő területén: serkentés, buzdítás, ösztönzés a szó jelentése.

Animátor: az a személy, aki a szabadidős programokat megtervezi és lebonyolítja a vendégeknek, és ösztönzi őket, hogy kapcsolódjanak be ezekbe a programokba. A vendégeknek ő egyben a házigazdája is.

Autogén tréning: Megalkotója Johannes Schultz (1884–1970) német pszichiáter volt. Az autoszuggesztió módszerén alapul: egyszerű gyakorlatok végzésével ülő, ill. fekvő helyzetben, bizonyos formulákra vagy testrészekre koncentrálva, az ellazulás mély állapota érhető el. Egyszerű, sablonszerű mondatok ismételgetésével célzottan szólítjuk meg szerveinket és funkcióikat („a bal lábam meleg és nehézzé vált…”). Az autogén tréning végzése főképpen idegi eredetű zavarok, összpontosítási nehézségek és alvási zavarok kezelésére ajánlott. Tartós eredmény kizárólag rendszeres gyakorlatvégzéssel érhető el, de a tréning alkalmankénti, rövid végzése is pihentető hatást nyújthat.

Aquafitnesz: Olyan life-time jellegű rekreációs mozgásprogram, ahol az aerobik egyes gyakorlatait a vízben hajtjuk végre zenei kísérettel.

Aqua gymstick: Bot és gumikötél kombinációjából kifejlesztett speciális sporteszközzel a vízben végzett gyakorlatok, melyek a fittség fejlesztésében eredményesen alkalmazott mozgásprogramot jelentenek.

Aqua-power: Gumikötél használatával a vízben végzett gyakorlatok, melyek a fittség fejlesztésében eredményesen alkalmazott mozgásprogramot adnak.

Aqua-step: A szárazföldi stepaerobik alapjait felhasználó mozgásprogram vízi változata.

Állóképesség: A szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége, hosszan tartó erőkifejtéseknél.

Álló hegymenet: Álló pozícióban megnövelt ellenállás segítségével szimuláljuk a hegymenetet a spinningben.

Álló síkmenet: Állásban történő kerékpározást jelent a spinningben. Ezen technika alkalmazásánál az ellenállás közepes, a pedálfordulatszám pedig 70–110 rpm. Az ülő síkmenetnél nehezebb ez a pozíció, mivel a súlypont a lábakon van, így a karok nem nehezednek rá a kormányra (az egyensúlyozásban segítenek).

Body Ball: kisméretű, puha labdák, melyek használata az aerobik jellegű mozgásanyaggal párosul. A Body Ball óra könnyen követhető zsírégető aerobikóra. A labdával egy logikusan felépített, a gyakorlatban hatékonynak bizonyult háttértechnika segítségével különböző mozgásprogramok építhetők fel. A zsírégető típusú kardio-óráktól kezdve a Pilates vagy Body and Mind típusú órákig.

Body Ball Kardio: a Body Ball óra kardio-tréning változata, ahol az óra legfőbb célja, hogy az alaplépéseket kiegészítve domináns karmunkával és a labdák segítségével a munkapulzust emelje és magasan tartsa.

Body Ball alakformálás és stretching: a kis labdákkal végrehajtott mozgásprogram az erőfejlesztő gyakorlatokon túl a Body and Mind vonalat érintő dinamikus és statikus nyújtások, mobilizációk, folyamatosan kivitelezett erősítő és nyújtó hatású mozgássorok lassabb változatait is tartalmazza.

Body Art: A Body & Mind típusú tréning a jóga alapgyakorlataira épül. A Body Art a testet komplex egészként kezelő mozgásforma, az intelligens alakformálás új módszere. A tréning fontos része a megfelelő légzéstechnika, ami a helyes kivitelezés mellett a mentális ellazulást is segíti, csakúgy, mint a kellemes, meditatív zene. Az óra fő célja az erő és hajlékonyság fejlesztése, ezáltal egy funkcionálisan egészséges test elérése.

Boksz aerobik: Ez az aerobik mozgásváltozata ötvözi a különböző küzdősportok (boksz, thai-boksz, a tae bo, a különböző karate irányzatok) mozgáselemeit az aerobikban ismert alaplépésekkel.

Bosu: Speciális félgömb alakú, műanyag sportszer, melyen a stepaerobik alaplépéseit lehet alkalmazni, de jóga és pilates gyakorlatok végrehajtására is alkalmas. Állóképességet, egyensúlyérzéket fejlesztő edzésmódszer.

Capoaera: A küzdősport elemeket zenés-táncos mozgásformába öltve tartalmazó mozgásforma.

Capoaera aerobik: A capoaera és az aerobik kombinációjából létrejött mozgás. Capoeirás jellegét az ütésekkel és rúgásokkal tarkított táncos mozdulatok, alaplépések, a brazil gitár és kongadob aláfestő zenéje adja. A capoaera aerobik erő- és állóképesség fejlesztő.

Callanetics: Nem aerobik jellegű mozgásforma. A callanetics a legjobb alakformáló és testtartást javító mélyizom-tornák egyike. Gyakorlatsorában egyaránt megtalálhatók az erősítések, nyújtások, lazítások, melyek együttesen segítenek hozzá az összerendezett, szép mozgáshoz, a helyes testtartáshoz, valamint a kidolgozott, formás test kialakításához. A gyakorlatok magas ismétlésszámával érik el az alakformáló, tonizáló és zsírégető hatást.

Caldarium: A klasszikus római fürdőkben használt berendezések egyike a tepidárium és frigidárium mellett, amely forró vizes fürdőhelyiséget, esetleg izzasztókamrát jelent. Az általában csempével vagy márvánnyal kirakott caldarium, amelyben átlagosan 30–40 percig tartózkodnak, az alacsony hőmérsékletnek (40–50 °C) és a levegő páratartalmának (70–100%) köszönhetően kevésbé megerőltető a szervezet számára, mint a szauna. Részleges fürdőterápia esetén a vízgőzt célzottan irányítják bizonyos testrészekre.

Csoportos köredzés: csoportos óratípus, melysorán a fitneszteremben található gépeken végzett gyakorlatok jellemzik, edző vezetésével. Köredzés jelleggel a teljes test átmozgatására sor kerül, minden állomáson meghatározott ideig végezve a gyakorlatokat, fokozott alapanyagcsere érhető el.

Dance aerobik: A dance aerobik különböző táncstílusok lépéseit és mozgásváltozatait használja fel az óra kardio-blokkjába. Többféle változata ismert, melynek nevében a felhasznált táncstílus neve is érvényre jut.

Dinamikus sztereotípia: Automatizált, berögzült mozgásokat jelent.

Ébredési pulzus: Az egyénre jellemző pulzusszám, amikor feltehetően a leglassabban ver a szívünk. Legpontosabban, három egymást követő reggel, közvetlen ébredés után mért pulzusszám átlagaként kapjuk meg.

Edzés: A teljesítmény fokozására és megtartásra irányuló folyamat, ahol tervszerűen alakítjuk az egyén teljesítőképességét (erő, gyorsaság, állóképesség, stb.), teljesítőkészségét (energiamozgósító készség), hogy ezzel az adott sportágban minél jobb eredményt érjen el egészségkárosodás nélkül.

Edzettség: Az edzés hatására kialakuló olyan kedvező pszichofizikai állapot, amely birtokában az egyén speciális sportbeli teljesítőképességgel rendelkezik, így nagyobb teljesítmény elérésére képes.

Egész–rész–egész oktatási módszer: Ezt a módszert olyan készségek kialakítására használjuk, amelyeket elsősorban globális (egész) tanulási módszerrel tanítunk. A tanulók az egész cselekvést végzik, majd annak egyes lényeges, nehezebben végrehajtható elemeit külön, vagyis részenként is gyakorolják, de csak úgy, hogy a külön gyakorlás ne veszélyeztesse az egész cselekvés folyamatos koordinációját. Így a kiemelt rész bármikor „visszahelyezhető” a teljes mozgásfolyamatba.

Egészség: A Révai Nagy Lexikona (1991) szerint: „az egészség a betegségekkel ellentétes fogalom. Jelzi valamely élőlénynek azt az állapotát, melyben minden szerv teljes működési képességű.”

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) egészség-definíciója már komplexen értelmezi az egészséget: „teljes fizikai, mentális és szociális jólét” állapotaként. Cooper (1990) az egészséget „tökéletes közérzetnek” nevezi, arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egy egyensúlyi állapot, amiért mindig a „megfelelőt” (sportmozgás, pihenés, alvás, evés, stb.) kell tennünk, se többet, se kevesebbet!

Egészség-edzés: Funkciója: egészségmegőrző, egészségmegszilárdító, ezáltal preventív jellegű (betegségmegelőző/profilaktikus). Cél: felfrissülést, kiegyensúlyozott működést eredményező fizikai aktivitással a testi-lelki-szociális jó állapot megerősítése, jó közérzet megteremtése. Fejlesztési terület: gyengébb (relatív elmaradt) területek felzárkóztatása. Edzéseszköz: aerobik, akvafitnesz, kerékpár, úszás, futás, túra, kardiogépek; élmény-, fun-, kaland- és extrém sportok.

Egészségturizmus: Összefoglaló néven tartalmaz minden, az egészséggel kapcsolatos utazási típust. Az egészségturizmusban a látogatók alapvető motivációja az egészségi állapot megőrzése, megtartása a deformitások és betegségek megelőzése (wellness turizmus), valamint az egészségi állapot javítása, a kialakult betegségek gyógyítása (gyógyturizmus), illetve a képességek fejlesztése és a fizikai teljesítőképesség növelése (fitnesz turizmus). Azt mondhatjuk, hogy az egészség megőrzése, vagy helyreállítása érdekében tett utazások összességét tekintjük egészségturizmusnak.

Egészségvédő sportok: Azok a testmozgások és sportágak, melyek fejlesztik a kardiorespiratorikus állóképességet és a fittséget, pl.: túra, kerékpározás, kocogás.

Egyensúlyozó képesség: A koordinációs képességek egyike, amely nagyon kis alátámasztási felület vagy nagyon bizonytalan egyensúlyi viszonyok között történő mozgások gyors és célszerű kivitelezését teszi lehetővé.

Erő: Az izmoknak az a képessége, mellyel ellenállást győz le.

Erő-állóképesség: Az erő-állóképesség a szervezet elfáradással szembeni ellenállásában fejeződik ki a hosszan tartó, viszonylag nagy erőkifejtéseknél. Akkor jó az egyén erő-állóképessége, amikor a helyi izomelfáradás későn alakul ki.

Életmód: A szükségletek kielégítése érdekében végzett tevékenységek rendszere, konkrétabban az, hogy a társadalom tagjai mindennapi életükben: milyen tevékenységet végeznek, hol végzik ezeket, mennyi időt fordítanak átlagosan ezekre, kik vesznek részt benne, miért végzik őket, mit jelentenek számukra.

Életstílus: Az életmóddal rokon fogalom. Ez az adott társadalmi körülmények között viszonylagos szabadsággal megválasztott tevékenységeket vizsgálja, s az ezzel kapcsolatos preferenciákat helyezi vizsgálatainak középpontjába. Az életstílus az életmód része.

Életvitel: Rokon fogalom az életmóddal, a mindennapi élet azon elemei tartoznak bele, amelyek körülvesznek bennünket.

Feldolgozott élelmiszer: Minden olyan termék, amit különböző eljárásokon ment keresztül és adtak hozzá adalékanyagokat. Általában a nagyobb baj azokkal van, amiknél sok nátriumot, sót, cukrot, zsírt adnak az adott ételhez a feldolgozási folyamatok során.

Fit: (angol eredetű szó): alkalmas, kész, tökéletes, egészséges. Valamely versenyre készülő ember, vagy ló fitt akkor, ha az előző tréning révén eljutott versenyzőképességének tetőpontjára. Fit and well amerikai szavak, jelentésük: kész és egészséges. A fitnesz általánosságban jelzi az ember életképességét, mint aktuális állapotot a cselekvés elvégzéséhez. A sportban a motoros fitnesznek van jelentősége, mely azt az egészséges embert jelöli, aki jó teljesítményre kész állapotban van.

Fitt-Ball: Life-time jellegű szabadidős tevékenység, melyet egy speciális labdán végrehajtott gyakorlatok alkalmazása jellemez. Állóképességet fejlesztő és ízületkímélő egyszerre.

Fittségi-edzés: Funkciója egészség-fejlesztő. Jellemzi az egészség- és testtudatot, tudatosságot a táplálkozásban. Cél: emelt szinten optimális fizikai, pszichés működési harmónia, a jó szociális alkalmazkodó képesség, azaz a mindennapos, magas szintű cselekvő- és teljesítőképesség. Fejlesztési elve: magas szintű működés, kiegyensúlyozottság. Típusai/irányzatai:

  • Komplex/klasszikus: keringésfokozás, alakformálás, koordináció;
  • Komplex/fitnesz: aerobik, kondicionáló programok;
  • Test & alakformálás (T&AF); esztétikai célkitűzés; izomtömeg építés/csökkentés kondicionáló gépekkel és tudatos táplálkozással;

Fitt-mix: az óra első fele dinamikus állóképességi edzést takar, amikor a magas pulzusszámot az intenzív kar- és lábmunkával érjük el. A második részben az egyes izomcsoportok izolált erejének és erő-állóképességének fejlesztése történik (különös tekintettel a has, fenék, kar, comb és hát izmaira).

Fight: ez az óra küzdősport alapokra épített fitnesz-irányzat megtestesítője. A kyokushin karate, a thai-box, és a kick-box ütéseit, rúgásait, védéseit és azok kombinációit ötvözi zenével, elhagyva az aerobik-mozgásokat.

Fizikai aktivitás: Valamennyi mozgásos cselekvés ide tartozik. Elsősorban azok a mozgásos cselekvések jellemzik, ahol valamilyen képesség fejlesztéséről van szó (sportolás vagy fizikai rekreáció, pl. kertészkedés).

Flexy-bar: A hajlékony rúd használata teszi különlegessé az órát és a szervezetre gyakorolt hatását. Sokoldalúsága miatt kellően motivál, használhatjuk erősítésre, zsírégetésre, vagy az állóképesség fejlesztésére egyaránt ezt az eszközt.

Frigidárium: A római fürdők berendezésének egyike, hideg, merülőmedence.

Full kondi: Azokat az aerobikórákat, melyek fő célja az állóképesség növelése, az izomfejlesztés és erősítés, érdekes fantázianevekkel látják el, így szerepel pl. power body vagy full kondi néven. Mint a neve is tükrözi egy szupererős és szuperkemény kondicionáló órát takar. Az óra alatt bármelyik kondicionáló eszköz használata bevetésre kerül, hogy az izmokat kellő impulzusok érjék.

Full Training: teljes mértékben koreográfiamentes, kimondottan erős állóképességi és erőfejlesztő órát jelent. Az óra egyik része erős állóképességi blokk, melyben steplépcső használatával érik el a magas pulzusszámot. A második blokk pedig egy alakformáló órához hasonló kemény súlyzós óra.

Globális (egész) oktatási módszer: Ennél az oktatási módszernél a mozgásokat, illetve az elsajátításra váró készséget teljes egészében oktatjuk. Ennek a módszernek a legfontosabb jellemzője, hogy a tanulók egészben látják és végzik az elsajátítandó mozgást.

Gyorsaság: Az a képesség, amikor a mozgásokat a lehető legnagyobb sebességgel hajtjuk végre az adott feltételek mellett.

Gyorsasági állóképesség: A gyorsasági állóképességen komplex kondícionális képességet értünk a fáradással fellépő sebességcsökkenéssel szemben.

Hajlékonyság: Amikor a mozgásainkat a lehető legnagyobb mozgáskiterjedéssel hajtjuk végre.

Hamam: A gőzfürdő keleti változata, amelynek megfelelően masszázsok és egzotikus illatesszenciák kapcsolódnak hozzá. Az izzasztókamrában uralkodó hőmérséklet eléri az 50 °C -ot.

Hosszú távú állóképesség: A hosszú távú állóképesség 15–30 perc feletti erőkifejtéseknél szükséges anélkül, hogy az iram, az erőkifejtés intenzitása lényegesen csökkenne. A teljesítmény ilyen körülmények mellett majdnem kizárólag aerob feltételek mellett zajlik.

Hot Iron: A Hot Iron egy egyedülálló súlyzórudas edzésmódszer a gyors, ugyanakkor tartós edzéseredmények eléréséhez.

Infraszauna: Egy űrkabinra emlékeztető berendezés, melyből csak a fejünk látszik ki. Az elmúlt években kezdett igazán népszerűvé válni hazánkban. Az infraszauna használata nagyon biztonságos, mert a keletkező hő összetétele azonos a napsugárzás összetételével, azonban nem tartalmazza annak káros ibolyántúli komponenseit. Az infrakabinban 40–70 °C-os hőmérsékleten jólesően és kényelmesen lehet izzadni. A szívet is jóval kevésbé terheli meg, mint a magas hőfokú száraz szauna. A kabinban az infravörös sugarak hatására a bőr egyenletesen felmelegszik, a pórusok kitágulnak, a sugarak egyenletesen áthatolnak a vérerekkel gazdagon átszőtt bőrrétegen kb. 4 cm-es mélységig. A felmelegedés hatására felgyorsul a vérkeringés, amitől fokozódik a sejtek anyagcsereje, felgyorsul a sejtekből a salakanyag-eltávolítás. 15–20 percet kell eltölteni a kabinban, majd rövid hidegzuhany és pihenés következik. A szaunázás előtt és alatt nem szabad inni, de utána viszont nagyon sokat kell. Az infraszaunában 6–800 kalóriát is el lehet égetni kényelmes ülő helyzetben. Méregtelenítő, zsírbontó, bőrfeszesítő, kötőszövet salaktalanító, cellulitisz elleni hatása van. Gyógyító, immunrendszer erősítő módszer.

Intervall, avagy résztávos edzés nagy intenzitású blokkokból és köztük rövid pihenőkből épül fel. Az intenzitás kimaxolása miatt nagyon elterjedt edzésfajta, lehet rendkívül kemény de kezdők is kipróbálhatják. Futás esetén lehet könnyű futás, kocogás, séta is, pl 4x1km lefutása úgy, hogy minden 1 kilométer tempós futás után 400 métert kocogunk. A megtett táv igen tág határok között mozoghat, az idő pedig általában 15 mp-től 15-20 perces tartamig terjedhet. A köztük lévő pihenő is lehet egész néhány másodperces, vagy akár több percesre is nyúlhat.

Ez így persze önmagában nem sokat mond, hiszen az iramot, terjedelmet (a résztávok összegét), és a résztávok intenzitását az edzés céljaihoz, az illető felkészültségi állapotához, képességeihez és edzettségéhez kell igazítani.

Ismeret: A rendszerezett információkat jelenti, illetve a belőlük leszűrt általánosításokat, következtetéseket tartalmazza.

Jártasság: A tanulási folyamat azon szintje, amikor az egyén ennek birtokában képes a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazására, bár a szabályok felidézése, a feladat megoldása nagyfokú erőfeszítést kíván meg.

Kangoo: A kangoo aerobik speciális cipőben (eredetileg futóknak kifejlesztett, a talpán rugalmas hajlított lemezek találhatóak) végzett aerob jellegű testmozgást takar. Az órák egyszerű aerobik alaplépés kombinációkból épülnek fel, amit egyedül a kangoocsizma viselése tesz érdekessé és mássá.

Készség: A tevékenységek automatizált komponense, mely a gyakorlás során alakul ki. A készségek megszilárdulásában a dinamikus sztereotípiáknak van igen nagy szerepük, melyek a mozgásfolyamatok automatizált végrehajtását jelentik.

Képesség: A teljesítményt behatárolja, hiszen genetikailag határozza meg az egyén lehetőségeit egy mozgás sikeres végrehajtásában. Két típusa a kondicionális és a koordinációs képességek, valamint az ízületi mozgékonyság is a képességeink egyike.

Kinesztézis (mozgásérzékelés): Az a képesség, mely az izom megfeszülésének, illetve ellazulásának mértékét jelző információk érzékelésével a kinesztétikus differenciáló állapotban nyilvánul meg.

Kick-box aerobik: Az alap aerobikóra és kick-box ötvözetéből álló, kiváló állóképességfejlesztő fitneszóra.

Kondi boksz: Önvédelmi mozgáselemeket tartalmaz, az aerobikóra kick-box elemekkel (ütések, rúgások) ötvözve, az óra második felében erősítéssel és lazítással. Állóképességfejlesztő, zsírégető hatású.

Kondistep: Egyszerű koreográfiájú stepóra, az óra második felében erősítéssel.

Konditorna: Egyszerűen koreografált, jól követhető aerobikóra típus, ahol az erő- és állóképesség fejlesztése súlyzós erősítéssel, vagy akár steppad segítségével, vagy más szerek használatával valósul meg.

Köredzés: Elnevezése onnan ered, hogy a gyakorlatokat, egy körben helyezték el és ezeken meghatározott ideig, meghatározott sorrendben hajtották végre a feladatokat, vagyis pihenő nélkül körben haladtak. Az ilyen edzések során 3-4 kört megyünk a konditeremben az aznapra meghatározott gépeken, magas ismétlésszámon és közepesen nehéz vagy könnyű súlyokat használva. A módszer segítségével bekapcsoljuk a szervezet zsírégető funkcióit, de a súlyok segítségével az izomzatot is építjük, méghozzá minőségi módon. A módszer hátulütője, hogy hosszú távon szintén monoton, rendkívül időigényes, és  általában nem áll rendelkezésre üres terem, ahol fennakadás nélkül lehet haladni.

Középtávú állóképesség: A középtávú állóképesség 2–9 perc közötti erőkifejtéseknél szükséges. A munkavégzés intenzitása ebben az esetben sem változik lényegesen. A teljesítmény részben anaerob folyamatok mellett jön létre, mérsékelt oxigénadósság kíséretében.

Kultúra: Mindazon értékek összessége, mely az emberiség története során felhalmozódott. A kultúra műveltséget jelent, vagy más megközelítésben a művészetek egy részét foglalja magába, amit a kultúrából kisajátítunk. A leginkább elfogadott filozófiai, antropológiai kultúra-definíció: az ember, és az általa teremtett objektivációk közötti viszony. Az objektivációk összetett rendszere magába foglalja a natúr és az ember által átalakított környezetet (öltözet, lakás, település). A tárgyak sokaságát jelenti, a termelési és fogyasztási szokásokat, a társadalmi struktúrákat (család, baráti csoportok, munkahelyi közösségek, stb.), az életmódot, az ismereteket (tudományok), az erkölcsi és vallási normákat, a szimbólumokat, művészetek), vagyis mindazon értékek összességét, melyek a társadalomban felhalmozódtak az emberiség története folyamán.

Life-time sport: Ide soroljuk azokat a testmozgásokat, melyek az egyszerű mozgásszerkezet vagy a mérsékeltebb fizikai terhelés miatt szinte egész életen át művelhetők. Néhány life-time jellegű sport: úszás, futás, gyaloglás, evezős sportok, tenisz, asztalitenisz, tollaslabda, lovaglás, vitorlázás, teke, golf, stb.

Masszázs: A test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai gyógyulás.

Maximális pulzus: Az életkornak megfelelően, az egy perc alatti maximális szívösszehúzódások számát jelenti, maximális terhelés alatt, amikor a leggyorsabban ver a szívünk. Az edzés- és terhelésintenzitás kialakításakor, a munkapulzus megállapításához ki kell számítanunk a maximális pulzust.

Munkapulzus (célzóna): Az az egyénre szabott pulzuszóna, amivel az illető edzésmunkát végez. A célpulzus tartományát általában a maximális pulzus százalékában fejezzük ki. A munkapulzust mindig a kitűzött edzéscél határozza meg.

Megnyugvási pulzus: Terhelés után mért pulzus, amiből következtetni tudunk az egész szervezet aktuális kondicionális állapotára.

Mozgás: A növények és állatok mozognak, az ember viszont cselekszik. A mozgás az élőlényeknek azon sajátossága, mellyel helyet vagy helyzetet változtatnak. A mozgásos cselekvés az emberre jellemző tudatos (cél általi meghatározottságra utaló) tevékenység. A mozgásos cselekvés elsajátítása kétoldalú bipoláris folyamat, tanár (edző) és tanuló (vendég) között.

Mozgásfejlődés: Átfogja az ember sokrétű mozgásformáinak és mozgáskészségeinek – kúszás, mászás, járás, futás, ugrás, dobás, elkapás, ütés, rúgás, ízületi mozgékonyság – egyéni fejlődését, valamint a kondicionális képességek – erő, gyorsaság, állóképesség –, illetve a koordinációs képességek – téri tájékozódó képesség, mozgásátállító, ritmus- és egyensúlyozó képességek stb. – kialakulását.

Mozgáskoordináció: A célra irányított mozgásfázisoknak, dinamikus impulzusoknak, különböző erősségű – egymást követő – izom-összehúzódásoknak vagy mozgáselemeknek egymáshoz rendezése, összekapcsolása.

Nyugalmi pulzus: Az edzés megkezdése előtti pulzusérték. Ajánlatos a foglalkozások megkezdése előtt, mintegy 3–5 perces ülés után elvégezni.

Parciális (rész) oktatási módszer: Ez a módszer az elsajátítandó készségeket nem egészben, hanem részekre bontva tanítja meg, majd a részenként elsajátított elemeket összekapcsolva alakítja ki a teljes mozgásfolyamatot. A gyakorlatrészek összekötése akkor történik, amikor már a két különböző elemet elsajátították. Ennek a módszernek alapvető feltétele, hogy az egyes részek önállóan is jól gyakorolhatóak legyenek.

Pedálhajtási ütem: A pedálhajtási ütemet vagy pedálsebességet percenkénti pedálfordulatszámmal mérjük (RPM – revolution per minute). Ez a mozdulatok gyakoriságát jelenti. Mértékét a tekerésre fordított erő és a kiválasztott ellenállás nagysága határozza meg.

Pilates: Nem aerobik jellegű mozgást takar. Statikus erősítő- és nyújtó gyakorlatokat tartalmazó óratípus, mely harmóniát sugároz zenéjével és mozgásanyagával. Olyan testi-lelki (szellemi) összhangot teremtő edzésmódszer, amely a jógát a legújabb fitnesz irányzatokkal ötvözi.

Power body: Erőfejlesztő óra, ahol különböző sportszereket használnak fel, pl. steplépcső, különböző erősségű gumigyűrűk és szalagok, soft ball, valamint kézisúlyzó, melyek használata biztosítja az órák és a terhelések változatosságát.

Prevevenció: A betegségek, deformitások megelőzését jelenti.

Primer prevenció vagy (elsődleges): Megelőzést jelent. Célja a betegség kifejlődésének megakadályozása. A primer prevenció általában nem orvosi eszközökkel történik (az egészségre ártalmas hatások kiiktatása, az egészségtudatos életmód kialakítása stb.). A primer prevenció másik csoportja kifejezetten orvosi tevékenységre alapozott (pl.: védőoltás). Az okok és feltételek ismeretében meg kell akadályozni a betegség kifejlődését (pl.: védőoltások, D-vitamin profilaxis, jódos só fogyasztása a golyva esetében). Ezt jelentheti általában a tiszta levegő, a megfelelő ivóvíz, az egészséges életmód és táplálkozás biztosítása vagy leszoktatás a dohányzásról, a túlzott alkoholfogyasztásról.

Pszichés állóképesség: Elsősorban a monotónia tűrőképességet jelenti a hosszú erőkifejtéseknél, pl. maratoni futás vagy más hosszú távú ciklikus sportágak (kerékpározás, kajak-kenu, úszás) esetében.

Pulzusszám (szívfrekvencia): Az egy perc alatti szívösszehúzódások száma. A pulzus adatait pulzusszám/perc formában fejezzük ki.

Ritmusképesség: A mozgásfolyamatok időbeli–dinamikai rendjének felfogása, a mozgások végrehajtása során az „elvárt” ritmus megjelenítése.

Rekreáció: a szabadidő eltöltésének kultúrája, vagyis magában foglalja a szabadidős tevékenységeket, melyeket a munkánkon és kötelezettségeinken túli szabadidőnkben önként vállalva űzünk. A rekreáció a munkában elfáradt ember kikapcsolódását, pihenését, munkaerejének (bővített) újratermelését jelenti, de a többé válást is magába foglalja.

Rekreációs sport: A teljesítő- és munkavégzőképesség helyreállítása, növelése céljából végzett testgyakorlatok végrehajtásából álló, fittség-javító eljárásokat is alkalmazó tevékenység.

Rehabilitáció: Orvosi értelemben a rehabilitáció azoknak az eljárásoknak az összessége, amely a betegségből, balesetből adódóan elveszített egészség és munkaképesség helyreállítását biztosítja.

Rehabilitációs edzés: Funkció: egészség-helyreállító, gyógyítóforma. Cél: mozgásfunkció, -terjedelem, izomerő és keringési funkció visszaállítása. Fejlesztési terület: sérült, beteg, műtött szervek és motoros tulajdonságok visszaállítása. Edzéseszköz: gyógy-gimnasztika, akva-fitnesz, úszás, séta, kocogás, kerékpár-ergométer, kényszer-mozgató és gyógyító eszközök (stimulátor).

Rövid távú állóképesség: A rövid távú állóképesség 45 másodperc és 2 perc közötti erőkifejtéseknél szükséges. Rövid távú állóképesség jellemzi azokat a sportági erőfeszítéseket, amelyekben viszonylag magas az anaerob folyamatok részesedése az anyagcserében.

Selfness: Az új, selfness életforma alapvetően önmagunk megismerésére helyezi a hangsúlyt. A selfness követői a test és a lélek tökéletes összhangjára, és egy egészséges énkép kialakítására törekszenek. A selfness-t ugyanakkor az önmegváltoztatás trendjeként is emlegetik, lévén, hogy saját képességeink felmérése gyakran a változtatás igényét is magával hozza. Fő célok: magabiztosabbak, optimistábbak és legfőképpen kiegyensúlyozottabbak szeretnénk lenni ( pl. work-life balance).

Spa: A kifejezés használata egyre inkább terjed a nemzetközi egészségturizmusban. A spa egészség-szolgáltató központot jelent, de más-más tartalmat tulajdonítanak neki az egyes országokban:

  • Észak-Európa (Finnország, Izland): melegvizes élményfürdő.
  • Közép-Európa: gyógyászati szolgáltatásokat kínáló termálfürdő.
  • USA, Ázsia: fizikai és mentális felfrissülést nyújtó szolgáltató fürdő, akár a termálvíz hiánya mellett is.

Spinning „tekerés zenére”: A spinning egy szabványosított, edzői vezetéssel, zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréninget jelent.

Sport: 1997-ig a meghatározott szabályok szerint időtöltésként vagy versenyszerűen végzett, testgyakorlatokra épülő tevékenységet jelentette. Az 1997-es Európai Sport Charta 2. Cikkelye már így fogalmaz: A sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét fejlesztését szolgálja, társadalmi kapcsolatok teremtése, vagy különböző szintű versenyeken eredmények elérése céljából. A sport keletkezését tekintve történelmi, mai megjelenését tekintve társadalmi jelenség, a testkultúra része. Területei, gyakorlóinak kora és tevékenysége szerint, de alapvetően a sportot űzők célja szerint találkozunk az iskolai sport, diáksport, gyereksport, munkahelyi sport, sport-idegenforgalom; fogyatékosok sportja, egészségsport, szabadidősport, rekreációs sport, versenysport, élsport elnevezéssel.

Sport(ági)-edzés: Funkció: egészségfejlesztő, szabályozott sportág űzésével; teljesítményelvű. Cél: motoros képességek, technikai-, taktikai-, szakelméleti tudás lehető legmagasabb szintre emelése, relatív és abszolút sportteljesítmény elérése. Fejlesztési elve: a maximális fejlesztés a legfontosabb, adekvát szervek, képességek területén; a közvetetten szerepet játszók optimális szintre emelése; a teljesítményt nem támogatók nem/visszafejlesztése. Edzéseszközök: sportágspecifikus képesség, technika, taktika, psziché edzése.

Steady state (egyensúlyi állapot): A fizikai terhelés azon állapota, amelyben az oxigén felvételének sebessége egyenlő az oxigén felhasználásának sebességével.

Step aerobik: Egy olyan zenére kifejlesztett mozgásformát jelent, amelyben a gyakorlatokhoz egy kicsi, műanyag vagy gumi emelvényt használnak. A gyakorlatok dominánsan fel-le lépkedésből állnak, melyek a kardiorespiratorikus állóképességet fejlesztik. Erősítő gyakorlatok végzésére is alkalmas.

Szabadidő: A munkán és kötelezettségeinken túli olyan idő, amellyel az ember szabadon rendelkezik. Szabadon valósíthatja meg kedvteléseit, hobbijait.

Szauna: A szón eredetileg a szauna finn változatát értettük. A finnek szabadban álló izzasztóházban, 80–100 °C-os hőmérsékleten, alacsony páratartalmú (10%) levegőn izzadnak, s eközben vizes nyírfaágakkal veregetik egymás hátát, hogy élénkítsék a vérellátást. A szauna legelterjedtebb formája a finn szauna, időközben azonban számos változata alakult ki, így például a bioszauna (60–80 °C), a színesfény-szauna vagy a magasabb légpáratartalmú izzasztó szauna. Valamennyiben közös azonban a forró levegőn való izzadás és a hideg vízben történő lehűlés váltakozása. A 20–40 perc tartamú szaunázások közé pihenőket kell beiktatni az optimális ellazulás elérésének érdekében. A szaunázást követően sok gyógyteát és vitamintartalmú italt célszerű fogyasztani, hogy kiegyenlítsük a folyadékveszteséget. A folyamatos szaunalátogatások kedvezően hatnak a szív és a keringési rendszer funkcióira, edzik az ereket, és erősítik a test védőrendszerét.

Szekunder prevenció (korai felismerés): A rejtett betegség feltárása, mely már kialakult, de még panaszokat nem, vagy alig okoz. Ekkor a gyógyítás korai elkezdése még teljes sikerrel járhat. A szűrés kiemelkedő fontosságú. Például onkológiai szűrővizsgálatok – nőgyógyászati citológia, kolposzkópia, székletvizsgálat okkult vérzésre, mammográfia stb. –, évenkénti tüdőszűrés, vérnyomásmérés minden orvosi vizsgálatkor, de legalább két évente, diabetes szűrése magas rizikó esetén háromévente.

Tepidarium: A gőzfürdő vérkeringést kímélő formája. 37–39 °C-os hőmérséklet és közepes páratartalom mellett kőből, csempéből vagy márványból készült ágyak olyan sugárzási hőt bocsátanak ki, amely rendkívül kellemes érzést nyújt. A gyógynövényekből készült adalékok és az éterikus olajok fokozzák a lazító hatást. A tepidariumban való tartózkodás jelentősen hosszabb, mint a klasszikus szaunákban, és hosszabb, mint pl. a caldariumban.

Tercier prevenció (gondozás, rehabilitáció): Célja megelőzni a betegség késői komplikációit, vagy visszatérését. Ennek legfőbb eszköze a gondozás. Például: diabetesesek, coronaria betegek, hipertóniások, onkológiai betegek, vesebetegek, asztmások, COPD-s betegek gondozása.

Testkultúra: Tágabb értelemben a kultúra ága, amely magába foglalja azon társadalmi, tárgyi, anyagi és szellemi javak összességét, mindazon érték- és normarendszert, amely a célra irányított tevékenységek folyamatában (testnevelés, sport, rekreáció, mozgásművészetek, testi, nevelési tevékenységek stb.) hozzájárul az emberi személyiség egészséges testi és szellemi fejlődéséhez. A testkultúra szűkebb értelemben az emberi tevékenység azon sajátos formája, amely magába foglalja az egészség megóvását szolgáló testgyakorlást (testedzés, rekreáció stb.), az iskolai testnevelést, valamint a versenysportot, illetve tartalmazza ezen tevékenységek tárgyi objektivációit, anyagi eszközeit és szellemi (elméleti) tükröződését.

Testszobrászat: Az izomtónus fokozása súlyzóval, X-co-rúddal, gumiszalaggal, steplépcsővel, labdával. Az óra célja: az izmok felébresztése, láthatóvá tétele. Statikus, koreográfiamentes óra.

Téri tájékozódóképesség: A koordinációs képességek egyike, melynek birtokában az egyén képes a térben (és időben) zajló mozgásait célszerűen, a követelményeknek megfelelően koordinálni.

Thai-boe: Fitnesz elemekkel ötvözött boksz-aerobik, erősítéssel. Állóképesség fejlesztő, erősen zsírégető hatású.

Tudás: Az alkalmazás szintjét jelenti, vagyis az ismeretek logikai összefüggésein alapuló rendszerének elsajátítását.

Trend: Irány, irányzat, mely az éppen aktuális divatot mutatja. Befolyásolja a fogyasztói szokásokat.

Ügyesség: Összetett koordinációs képesség, amely lehetővé teszi a mozgások, feladatok gyors és célszerű megoldását.

Ülő hegymenet: Ülő pozícióban megnövelt ellenállással történő kerékpározást jelent a spinningben, ezzel szimuláljuk a hegymenetet.

Ülő síkmenet: Ülésben történő kerékpározást jelent a spinningben. Ez a spinning alaptechnikája, amelyet bemelegítésnél, levezetésnél, illetve a gyakorlatok közötti pihenő szakaszokban (intervallumok), átmeneti szakaszoknál alkalmazunk.

Vegyes hegymenet: Kombinált pozíció, ülésben és állásban történő tekerés közepes és magas ellenálláson a spinningben.

Vegyes síkmenet: Az ülésben és állásban történő kerékpározás kombinációját (ülő- és álló síkmenet) jelenti a spinningben.

Zumba: A legújabb fitnesztrendek egyike, mely a danceaerobikkal mutat rokonságot. A salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, calypso, bachata samba, axé, latin funk, flamenco és más táncok alaplépéseit tartalmazó mozgásprogram.

Zsírégető köredzés: Különböző aerobik- és erősítő gyakorlatok kombinálása (pl. 2 perc súlyzó, 2 perc szalag, 2 perc labda, majd ez ismétlődik). Bemelegítés után egy-egy körön belül dinamikus cardioblokk (steplépcsőn és talajon egyszerű, könnyen követhető alaplépés kombinációk) és erősítő gyakorlatok (kar-, hátizmok, hasizom formálása) váltják egymást.

Zsírégető óra: Közepes intenzitású aerobóra, melynek célja a test zsírszövetének csökkentése. Szökdelések nélküli lépéskombinációkat és erősítő gyakorlatokat tartalmaz. A munkapulzus emelkedését a lépő koreográfiával társult, váll síkja fölötti széles karmunka eredményezi.

Zsírégető step: Egyszerű, magas intenzitású óra steppad használatával, mely a pulzust folyamatosan a zsírégető zónában tartja, így kifejezetten erősen zsírégető hatású. Koreográfiája könnyen követhető.

X-co tréning: Az X-co egy oxidréteggel bevont alumíniumhenger, melyben híg massza található. Egy modern súlyzó, edzés közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül. Így jön létre a reaktív hatás, ami megfeszítésre készteti az izmokat és a tömör kézisúlyzóhoz képest más hatást fejt ki a szervezetre.

Wellness: Egy, a well-being és a wholeness egyesítéséből létrehozott műszó, az átfogóan értelmezett (mentális, fizikai, biológiai) egészség összhangjának megteremtését célozza; és inkább kapcsolatos az életstílus megváltozásával, mint egy-egy konkrét betegség gyógyításával. Az egészségtudatos ember ugyanis életformájával, egészséges táplálkozásával, rendszeres testmozgásával járulhat hozzá egészsége megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás